Produkcja czekolady piaseczno

Czekolada stanowi pewnym z najbardziej oczywistych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, udziela się ją w moc możliwościach. W niemal każdym sklepie można zakupić wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Znana jest jednocześnie czekolada mleczna kiedy również mocna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym stanem jej otrzymywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, oraz w produkcie tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w relacji od tego jaki wyrób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dużo w ciągu automatycznym. Po ukończeniu tych procesów obejmuje ona cechę sypką, którą oznacza się prószem. Stanowi on pasowany procesom konszowania. Do realizacji czekolady potrzebne jest zastosowanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu produkcji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania wykonują się zarówno na sucho jak oraz na mokro. Proces konszowania na ciepło jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji przenosi się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.